Izdvojeni radovi
Novosti

04
13
2013

Umjetnica Natalija Cimeša razmatra realizaciju humanitarnih inicijativa s Angelinom Jolie

13.4.2013. (08:44) (Fena)

SARAJEVO, 13. aprila (FENA) - Akademska slikarica i magistrica umjetnosti Natalija Cimeša tokom dva susreta s hollywoodskom divom Angelinom Jolie u Sarajevu razgovarala je o realizaciji nekoliko inicijativa humanitarnog karaktera. 
Cimeša u razgovoru za Agenciju FENA ističe da je njen prvi susret s Jolie upriličen u u Sarajevu kada je ova glumica i rediteljica dolazila pred premijeru njenog filma "U zemlji krvi i meda". Tada se, u pratnji svog menadžera i glasnogovornika, našla s Jolie kako bi joj poklonila jednu od svojih slika čiji je naziv "Jedanaesti" s motivom jedanaest žena žrtava rata BiH i njihovog stradanja u ratu. 

- Povod za ovu sliku su bile fotografije koje je radio moj prijatelj fotograf Amel Emrić. Tema njegovih radova je stradanje žena iz Srebrenice, a te su fotografije obišle cijeli svijet. Jolie je tada pregledala i katalog s fotografijama koji smo ponijeli, a na njen prijedlog napravili smo okvirno dogovor da organizujemo aukciju mojih slika, a da novac koji bi se tim putem prikupio bude usmjeren u dobrotvorne svrhe za pomoć institucijama kulture u BiH - navodi ona.
Međutim, kada su se sljedeći put srele u julu tokom Sarajevo film festivala, Jolie joj je saopćila da za realizaciju pomenute inicijative nije uspjela postići dogovor s nadležnim institucijama.

- To joj nije bilo ništa čudno, jer je već imala loše iskustvo tokom pokušaja snimanja njenog filma "U zemlji krvi i meda" u BiH, što bi mnogo značilo da je kompletno rađen na našim prostorima - ističe ona.

Također, Cimeša navodi da su razgovarale i o organiziranju online aukcije fotografija koje je Jolien partner Brad Pitt snimio tokom njihovog boravka u BiH, a čija bi sredstva od prodaje također bila usmjerena za pomoć institucijama kulture u BiH. Ta inicijativa, naglasila je, još uvijek nije realizirana, ali su sve mogućnosti i dalje otvorene.

Ona podvlači da je s Angelinom Jolie, kako prethodne inicijative nisu uspjele provesti u djelo, postigla drugi dogovor o čijim detaljima još uvijek ne smije ništa javno govoriti.

- Ja sam također predložila da smo voljni dati na raspolaganje sve slike što imamo za projekte pomoći koje Angelina realizira u cijelom svijetu. Sav iznos bi, dakle, išao u humanitarne svrhe u okviru različitih projekata kojima se ona bavi - za pomoć djeci, ženama i druge oblasti. Šta ćemo od svega planiranog uspjeti realizovati vidjet ćemo, iako to ne zavisi od nas dvije - kazala je Cimeša.

Za taj projekt ne bi radila namjenske slike, već bi prvobitno ponudila već završene radove, a riječ je o ciklusu od 16 slika ulja na platnu posvećenih ženama. Te je radove već imala priliku da vidi sarajevska publika na izložbi postavljenoj u Asa galeriji u okviru Festivala "Sarajevska zima". One su, navodi autorica, inspirisane isključivo secesijom kao pokretom nove umjetnosti.

Govoreći o ideji da se pomogne institucijama kulture u BiH, ova akademska slikarica naglašava da je osnovni cilj vratiti dostojanstvo koje nam je uzeto. Smatra da je za jednu zemlju i njen narod presudna kultura, koliko god nekome izgledalo da ima važnijih stvari.

- Ali, nema važnijih stvari. Kada postavite jedan sistem vrijednosti i imate po čemu stvari da vrednujete, to nije samo za danas ili sutra, već za pedeset, sto ili dvjesto godina. Jer, po čemu će nas pamtiti generacije koje dolaze? Trebaju nas zapamtiti po nečemu dobrom i lijepom, a ne samo po ružnim stvarima - mišljenja je Cimeša.
Ona ocjenjuje da je, nakon zakivanja dasaka na Zemaljski muzej BiH i svih drugih događaja u kulturi koji su obilježili protekli period u BiH, na sceni kompletna degradacija svih vrijednosti.

- Institucije kulture trebaju da budu reprezent i da nešto znače, međutim kod nas je to sve uništeno - zaključuje ona.
Fokus umjetničkog rada Natalije Cimeše je vrlo širok. Ova je slikarica stava da sliku ne treba ograničiti na određenu temu ili motiv, već da bilo šta može biti povod za sliku - od žene do bika, zavisno od toga o kojoj je likovnoj predstavi riječ.
Rođena je 1972. godine u Bijeljini. Izlagala je samostalno u BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Austriji i Njemačkoj. Radila je kao asistentica i docentica na predmetima crtanje i sliknje Akademije likovnih umjetnosti Trebinje i Fakultetu za grafiku i dizajn Bijeljina.

Izlagala je na više od 50 grupnih izložbi i desetak likovnih kolonija. Izvela je više od 300 kvadrata mozaika te više od 100 skulptura. Učestvovala je u velikom broju humanitarnih izložbi i dobrotvornih aukcija koje su rezultirale značajnim donacijama u raznim oblastima.
(Fena)

http://www.fena.ba/public2/Category.aspx?news_id=FSA1173886

 

04
08
2013

Otvorena je Galerija "Natalija".

08.04.2013.godine u 19 sati, otvorena je Galerija "Natalija". Otvaranju je prisustvao veliki broj zvanica, od kojih izdvajamo: Ambasadora Republike Češke, predstavnika bugarske ambasade koji je pozdravio prisutne, predstavnicu francuskog konzulata, i mnoge druge ličnosti iz javnog, kulturnog miljea.
Ovaj dogadjaj je izazvao veliku medijsku pažnju (materijali koje su koristili mediji i propraćenost možete pogledati u koloni Linkovi)

03
19
2013

Otvorenje galerije Natalije Cimeše

08.04.2013.godine u 19:00 sati, na adresi Soni trg br.2 u Tuzli, u centru grada, biće otvorena galerija akademskog slikara, mr. umjetnosti Natalije Cimeše

Jan
26
2013

Izložba Pariz

26.01.2013. godine gospođa Irina Hirshc organizovala je privatni prijem u Parizu, gdje je promovisala rad akademskog slikara Natalije Cimeša. Prijemu je prisustvovalo 150 zvanica iz Evrope i Rusije, koji pripadaju kulturnom, ekonomskom, političkom establišmentu.

06
19
2012

Monografija povodom 15-godišnjeg rada

Povodom značajnog jubileja, 15-godišnjeg rada, u pripremi je izdavanje bogate monografije u kojoj će biti kompletirana foto-dokumentacija, kritike, izložbe i brojni dr. materijali iz perioda 2000.-2015.

02
22
2012

Izložba "Žene"

Prva sarajevska izložba akademske slikarice Natalije Cimeše je otvorena sinoć u ASA art galeriji. Izložba nosi naziv „Žene“ i obuhvata 16 slika nastalih u protekloj godini dana u Tuzli, gradu u kojem Cimeša inače živi i radi.

Pored umjetničkih slika, sarajevskoj publici se predstavila i sa mozaicima „Irfo“, „Žene“, te „Balerina“. Izložba „Žene“ je otvorena u okviru festivala „Sarajevska zima 2012“, i u ASA art galeriji će biti postavljena do 29.02. „Velika mi je čast učestvovati na jednom ovakvom festivalu. Ovaj ciklus koji izlažem je predstava o ženi koja je personifikacija nečega. Za nastanak djela koristila sam plemenite metale, a glavne osobe u ovoj priči, odnosno žene, zaustavljene su u pokretu koji može da bude ples, ali i mirovanje. S obzirom da sam na još jedan način ove žene htjela predstaviti, prevela sam ih u mozaik“, kaže Cimeša, čija su djela do sada predstavljena u Sjedinjenim Američkim Državama, Kraljevini Saudijskoj Arabiji, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, te mnogim drugim zemljama Europe.

"Bili smo na 15 ili 16 kolonija u Kiseljaku. Svaki put kad ovdje dolazimo imamo isti problem, puno je više zainteresiranih nego što ih može doći. Svi vole doći u Kiseljak ne samo zbog lijepe prirode već i zbog ljubaznosti ljudi koja je nadaleko poznata", izjavio je Darko Starešina, predsjednik Udruge Fortuna art. Slikarima iz Hrvatske pridružilo se i pet njihovih kolega iz BiH, iz Zenice, Kaknja, Kreševa i Jahorine, a na Koloniji sudjeluju i tri umjetnika iz Srbije, točnije Vojvodine. Organizator Kolonije i ovaj je put kiseljačka podružnica HKD "Napredak". "Drago nam je da smo usprkos krizi i ove godine uspjeli organizirati Koloniju, zahvaljujući gospodarstvenicima i brojnim prijateljima Kolonije. Doveli smo zavidan broj autora i mogu samo kazati da ovogodišnja Kolonija na samom početku obećava puno", rekao je Ivo Miro Jović, predsjednik kiseljačke podružnice HKD "Napredak".

06
14
2011

Likovna kolonija "Planinski krajolik"

Izložbom slika Natalije Cimeše, akademske slikarice i magistrice sakralne umjetnosti iz Tuzle koja je u srijedu uvečer otvorena u izložbenom paviljonu Srednje škole Kiseljak, započela je 31. Likovna kolonija «Planinski krajolik» Kiseljak 2011. U Kiseljaku je izložen dio slika s izložbe balerina, aktova i portreta s nedavne izložbe održane u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli. Izložbom slika Natalije Cimeše, službeno je otvorena 31. po redu Likovna kolonija «Planinski krajolik» koja se održava u povodu Dana općine Kiseljak. Sudjeluje 16 umjetnika, a najbrojniji su članovi Udruge «Fortuna Art» iz Hrvatske koji je u Kiseljak stiglo osam. Udruga okuplja 160 likovnih umjetnika iz svih krajeva Hrvatske, a dosad su sudjelovali na barem polovici Likovnih kolonija u Kiseljaku.

06
06
2011

Otvorena izložba radova Natalije Cimeše

„Balerine, portreti i aktovi“,  naziv je izložbe akademske slikarice Natalije Cimeše koja je otvorena večeras u galeriji Bosanskog kulturnog centra Tuzla.

„Na radovima prevladavaju aktovi, portreti i balerine. Kada opisujem svoju izložbu, kažem da su balerine zastupljene zbog pokreta, scene i nastupa. Balet je veoma zahtjevna umjetnost koja traži velika odricanja. U ovim djelima ima i malo lične želje, jer je moja neostvarena želja bila da budem balerina. Predstavila sam se sa 32 djela, a nakon Tuzle u planu imam i izložbu u Sarajevu“, kazala je Natalija Cimeša.

"Prateći rad Natalije Cimeše, htio bih reći da su u zadnjih nekoliko ciklusa na slikama zastupljeni trenuci balerina kada siđu sa scene. U okviru izložbe može se vidjeti i nekoliko aktova, a na koje bih posebno htio skrenuti pažnju. Tu je umjetnica htjela na određeni način da pokaže i to što je u njoj. U nekim slikama se čak može pronaći i gledalac a zastupljeni su i autoportreti", kazao je akademik  Enver Mandžić.

Ova postavka balerina, portreta i aktova sugerira beskraj mogućnosti Nataše Cimeše i likovnog angažmana, kao i dubljeg promišljanja umjetnosti i društva. Ona na svojim slikama progovara u i iz nelijepog društvenog konteksta koji je umjetnosti i umjetniku, a tako i humanizmu okrenuo leđa, da bi im postao zadatost. Natalija se dodatno angažuje cjelovito likovno osmišljavajući svijet čiji je dio i vlastiti odnos prema tom svijetu. Tako dobija cjeline i postavku kakvu možemo vidjeti i koje duboko prodiru u društveni odnos prema umjetniku i umjetnosti, za koji moramo kazati kako je izuzetno nepovoljan – opisao je Natašine slike književnik Atif Kujundžić.

„Bosanski kulturni centar Tuzla ima aktivnu godinu kada je u pitanju galerijska djelatnost. Nakon izložbe Victora Vasarelyija, koju je posjetio veliki broj ljubitelja umjetnosti, organiziramo izložbe domaćih autora. Večeras je otvorena izložba magistrice sakralne umjetnosti Natalije Cimeše iza koje slijedi izložba poznatog bh. ilustratora Hasana Fazlića. U oktobru nas očekuje otvaranje izložbe 6. Bijenale „Umjetnost minijature Bosne i Hercegovine“, te druge izložbe",  kazao je direktor Bosanskog kulturnog centra Tuzla Semir Fejzić.

Natalija Cimeša je Akademiju likovnih umjetnosti završila u Trebinju 1999. godine, u klasi profesora Milorada Ćorovića, a magistrirala je 2002. godine na Fakultetu primjenjenih umjetnosti u Beogradu - Odsjek zidno slikarstvo. Imala je desetak samostalnih izložbi, a izlagala je u Crnoj Gori, Srbiji, Njemačkoj i BiH.
Izložba će biti otvorena do 30.06.2011.godine.

BKC Tuzla

„Balerine, portreti i aktovi“,  naziv je izložbe akademske slikarice Natalije Cimeše koja je otvorena 20. juna  u galeriji Bosanskog kulturnog centra Tuzla.

„Na radovima prevladavaju aktovi, portreti i balerine. Kada opisujem svoju izložbu, kažem da su balerine zastupljene zbog pokreta, scene i nastupa. Balet je veoma zahtjevna umjetnost koja traži velika odricanja. U ovim djelima ima i malo lične želje, jer je moja neostvarena želja bila da budem balerina. Predstavila sam se sa 32 djela, a nakon Tuzle u planu imam i izložbu u Sarajevu“, kazala je Natalija Cimeša. 

"Prateći rad Natalije Cimeše, htio bih reći da su u zadnjih nekoliko ciklusa na slikama zastupljeni trenuci balerina kada siđu sa scene. U okviru izložbe može se vidjeti i nekoliko aktova, a na koje bih posebno htio skrenuti pažnju. Tu je umjetnica htjela na određeni način da pokaže i to što je u njoj. U nekim slikama se čak može pronaći i gledalac a zastupljeni su i autoportreti", kazao je akademik  Enver Mandžić. 

Ova postavka balerina, portreta i aktova sugerira beskraj mogućnosti Nataše Cimeše i likovnog angažmana, kao i dubljeg promišljanja umjetnosti i društva. Ona na svojim slikama progovara u i iz nelijepog društvenog konteksta koji je umjetnosti i umjetniku, a tako i humanizmu okrenuo leđa, da bi im postao zadatost. Natalija se dodatno angažuje cjelovito likovno osmišljavajući svijet čiji je dio i vlastiti odnos prema tom svijetu. Tako dobija cjeline i postavku kakvu možemo vidjeti i koje duboko prodiru u društveni odnos prema umjetniku i umjetnosti, za koji moramo kazati kako je izuzetno nepovoljan – opisao je Natašine slike književnik Atif Kujundžić. 

„Bosanski kulturni centar Tuzla ima aktivnu godinu kada je u pitanju galerijska djelatnost. Nakon izložbe Victora Vasarelyija, koju je posjetio veliki broj ljubitelja umjetnosti, organiziramo izložbe domaćih autora. Večeras je otvorena izložba magistrice sakralne umjetnosti Natalije Cimeše iza koje slijedi izložba poznatog bh. ilustratora Hasana Fazlića. U oktobru nas očekuje otvaranje izložbe 6. Bijenale „Umjetnost minijature Bosne i Hercegovine“, te druge izložbe",  kazao je direktor Bosanskog kulturnog centra Tuzla Semir Fejzić. 

Natalija Cimeša je Akademiju likovnih umjetnosti završila u Trebinju 1999. godine, u klasi profesora Milorada Ćorovića, a magistrirala je 2002. godine na Fakultetu primjenjenih umjetnosti u Beogradu - Odsjek zidno slikarstvo. Imala je desetak samostalnih izložbi, a izlagala je u Crnoj Gori, Srbiji, Njemačkoj i BiH. Izložba će biti otvorena do 30.06.2011.godine. 

10
2
2010

Otvorena izložba slika akademske slikarice Natalije Cimeša

U Galeriji Bosanskog kulturnog centra u Tuzli u petak otvorena je izložba akademske slikarice Natalije Cimeša. Izložbu slika akademske slikarice otvorio je akademik Enver Mandžić kazavši da je teško govoriti o Nataliji i njenom slikarstvu jer je ono toliko raznovrsno, bogato i vrijedno. Natalija Cimeša ulazi u krug izvanrednih slikara Bosne i Hercegovine. Izložba slika koju je izložila Natalija Cimeša je prijesjek zadnjih 10 godina onog što je radila, a na izložbi su izloženi njeni najznačajniji radovi. ”O izložbi nemam da kažem nešto posebno. To je prijesjek zadnjih 10 godina onog što sam radila i to su najznačajniji radovi za mene kao slikara. Kao slikar nemem šta da kažem o slikama, publika je tu da bolje osjeća i vidi slike. Slike su zato da se gledaju a ne da se priča o njima”, kazala je akademska slikarica Natalija Cimeša.

Prema riječima književnika Atifa Kujundžića, Natalija vrlo dosljedno i konzervativno razvija svaku svoju zamisao. Zato je njezino iskustvo cjelovito i neporecivo, njezina slikarska zrelost stvarna. Traganjem i eksperimentisanjem popunjava svaku svoju nedoumicu. Natalija u svom slikarstvu vrlo suvislo naznačava nove mogućnosti i za druge slikare, a to znači i da djelatno preobražava bh. slikarstvo.

Natalija Cimeša je rođena 1972. godine u Bijeljini. Akademiju likovnih umjetnosti završila je u Trebinju 1999. godine. Magistrirala je 2002. godine na Fakultetu primenjenih umjetnosti u Beogradu, odsjek zidno slikarstvo.

06
24
2009

Otvorena izložba akademske slikarke Natalije Cimeše u Galeriji "IZLOG"

Dana 19.07. 2009. godine uz veliki broj prisutnih Subotičana otvorena je izložba slika i skulptura Natalije Cimeše u Galeriji IZLOG u Subotici.Izloženo je oko četrdesetak slika u tehnici grafike i ulja i oko desetak skulptura. Izložbu su otvorili Nadica Momirov, državna sekretarka u Ministarstvu kulture Republike Srbije i Dragan Rokvić.Izložba radova je prodajnog karaktera tako da zainteresovani mogu da vide izložene radove u Galeriji Izlog, Matije Korvina 2.

06
17
2009

Galerija izlog u nedelju, 19. Jula predstaviće slikarku Nataliju Cimešu

Kako je već i najavljeno, Galerija Izlog, u Subotici, u ulici Matije Korvina 2, predstaviće delo Natalije Cimeše. Predviđeno je da likovna publika vidi oko 50 radova ove izuzetne slikarske i oko desetak skulptura. Otvaranje izložbe je u nedelju, u 19 časova i 30 minuta.

03
01
2006

Izložba slika i mozaika

Natalija Cimeša je rođena 1972. godine u Bijeljini. Akademiju likovnih umetnosti u Trebinju završila je 1999. godine. Magistrirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2002. godine, na odseku zidno slukarstvo. Reč autora:

Jezik slikarstva čini niz uzročno- posledično povezanih likovnih jedinica koje se sastoje od linije, površine i boje. Boja po svom značenju ima dvojako svojstvo: obojenost i materiju. Po svojoj prirodi, obojenost predstavlja materiju; slika se sastoji iz niza materijalnih dokaza. Proces slikanja je trajan, proces islikavanja beleži pojedinačne segmente slikanja. Proces slikanja može se podeliti na tri osnovna perioda; prvi, kada nije postojala svest o predmetu, slika kao utisak; drugi, kada je predmetnost svedena na oponašanje i stavljanje u službu predmeta, i treći, kada je izvršena negacija predmeta, kada je sve što podražava proterano iz sveta predmetnog i prostora slike